Insikter från husletandet

Hela den här proceduren med att leta en ny bostad, har gett mig några insikter som jag ska försöka ta med mig om det blir dags igen. Från början var det ganska öppet vad vi letade efter, vi hade visserligen några idéer, men saker som “hus eller lägenhet?”, “stad eller landsbyggd?”, “med eller utan renoveringsbehov?” var ganska öppet. Vi har varit på ganska många visningar och varje visning har gett mig en lite bättre idé om vad jag vill ha och vad som är viktigt.

Sådant som spelade mindre roll för mig än vad jag trodde

Skicket

Nu var det hus vi fastnade för visserligen i väldigt bra skick, men under processens gång fastnade jag för ett hus som jag blev i stort sett förälskad i som skulle klassificeras som ett typiskt skilsmässohus. Den som hade bott i huset hade själv gjort de flesta renoveringarna och det var väldigt uppenbart att han inte var fackman. Jag var beredd att bjuda ändå för utsikten, huset och allt annat var underbart. Tack och lov var någon beredd att betala mer. Den erfarenheten fick mig hursomhelst att inte bara tänka “saker som jag vill ha” och “saker som jag inte vill ha” utan också “saker som går att ändra på” och “saker som inte går att ändra på”.

Storleken

Jag har hela tiden sagt att jag ville ha ett litet hus, att det inte fick vara för stort. Ändå har jag upprepade gånger varit beredd att bjuda på hus som varit betydligt större än jag egentligen ville ha. Dock är huset som vi just nu håller på att köpa, ganska mycket i linje med vad jag ville från början.

Sådant som spelade större roll för mig än vad jag trodde

Vägen till huset

Jag har hela tiden varit tydlig med hur lång tid det får ta att köra till jobbet. Max en timme fick det ta. För skilsmässohuset i exemplet ovan, var jag beredd att lägga på några minuter (jag var förälskad, man gör dumma saker då) men jag var oftast ganska noga med den gränsen. En sak som jag överhuvudtaget inte tänkte på kunde spela roll var hur vägen var på väg till huset, och då inte bara i termer av trafiksäkerhet och komfort utan helt enkelt den allmänna känslan av “vill jag verkligen köra här varje dag?”. Åtminstone två hus var jag beredd att avfärda innan jag sett dem, helt enkelt för att jag inte gillade vägen dit.

Trädgård

Jag har hela tiden vetat att jag vill ha en trädgård, men i början var jag helt beredd på att bo i lägenhet och helt enkelt odla på balkongen. Det tog en visning i en lägenhet som i övrigt passade våra behov, för att jag skulle inse att jag faktiskt inte alls ville flytta till en ny lägenhet.

Atmosfären

Logiskt sett vet jag att när säljaren har flyttat och tömt huset på sitt, så är det upp till oss att sätta vår prägel på hemmet och skapa en atmosfär. Men det är väldigt svårt att helt bortse från det liv som levs i ett hus i det ögonblick jag tittar på det.

Min lärdom

Om en person som ska leta hus, skulle be mig om råd så har jag bara ett. Titta på flera hus. Titta också på hus som ligger på gränsen till vad som är ok. Var observant på dina känslor inför de hus du tittar på och analysera dem. Var beredd på att det du trodde att du ville, inte var så viktigt och att det du trodde att du inte ville faktiskt går bra ändå och att det du trodde att du kunde acceptera kan vara hela orsaken till att avstå.

Author: Johanna

den som lever får se

%d bloggers like this: