Vad jag skulle säga till en odlingsnybörjare.

I år är det tredje året jag har min odlingslott, jag tänkte att det kunde passa sig med en lista med vad jag önskar att någon hade sagt åt mig att göra från början. Eller, vissa saker kanske någon faktiskt sade åt mig och jag lyssnade inte, så skulle det kunna vara.

Planera. Man behöver inte ha superavancerade planer, men det kan vara väldigt trevligt att ha plats kvar för det som ska sås lite senare och det är också väldigt trevligt att kunna dra ut skörden över en längre period.

Dokumentera. Skriv ner, fotografera, rita etc. Så många gånger jag önskar att jag hade vetat mer än jag tyckte var relevant när jag sådde/planterade.

Märk upp. Så många gånger har jag sått något utan att märka upp ordentligt. Det är så lätt att glömma och det gör det väldigt mycket svårare att rensa ogräs när man inte minns exakt vart man har sått.

Snåla inte med fröer och plats. När jag började så kändes det som en bra idé att odla riktigt många olika saker och ganska få av varje. Men när det är dags att skörda är det faktiskt väldigt trevligt att ha mer än fem lökar och sju morötter att plocka upp.

Redskapen. Köp det allra viktigaste först, sedan efter hand det behövs. Annars köper du förmodligen mer än du behöver. Vad jag använder mest är: En grep, en spade, en kratta, en planteringsspade, ett maskrosjärn och en ogräskorg. Vattenslangen och vattenkannan känns också väsentliga. Resten är överkurs.

Våga begå misstag. Om inte familjens försörjning hänger på att du har gjort exakt allting rätt, så tjänar du förmodligen mest på att våga testa men riskera att det går dåligt.

Gödsla. Glöm inte att gödsla. Glöm inte att vattna heller.

Inspireras men följ inte blint. Det finns en massa inspirerande människor som delar med sig av sin odling. Följ dem, lär dig av dem, följ dem inte blint. Er jord är förmodligen inte likadan och odlar ni i samma odlingszon? Värderar ni samma saker? Era förutsättningar och erfarenheter kommer att skilja sig åt.

Sedan skulle jag avsluta med några plattityder om “ha skoj”.

Author: Johanna

den som lever får se

%d bloggers like this: