Ett antal steg mot glädje

Jag har under hösten deltagit i en “Working our Loud”-cirkel. Det är helt enkelt fem personer som var och en har ett personligt mål och varje vecka i tolv veckor träffas enligt en agenda för just den veckan. Vi har träffats via Skype och kommer från fyra olika länder, är olika åldrar, har olika jobb men samma arbetsgivare.

I torsdags när vi hade vårt sista möte, visade en av mina cirkelvänner en  bild som hon tyckte påminde om en del av de steg som vi har gått igenom. Rubriken var “Twelve steps to happiness” och riktar sig egentligen till ledningen i ett företag, men det är rätt vettiga saker att reflektera över för de flesta tror jag.

Jag listar dem här. Rubriken är en direktöversättning, texten under är min egen reflektion. Längst ner har jag gjort en personlig lista utifrån mina reflektioner.

Tacka

Man kan tacka folk, men jag vill utsträcka det till ett mer generellt att visa uppskattning när andra människor gör bra saker. Dels känns det bra för mig att vara en del av en positiv kommunikation, men det är också viktigt att människor som gör något bra får se att det faktiskt gör skillnad så att de har en orsak att fortsätta. 

På sociala medier kan ett “like” eller en kommentar vara uttryck för uppskattning.  

Ge

Jag tror definitivt att generositet är en egenskap som jag själv mår bra av. Generositet är något mycket vidare än att bara ge, det kan vara att dela med sig av kunskap, att inte tolka in värsta möjliga i vad andra människor säger, att låta människor vara i fred när de vill vara det. Och så vidare. 

Ett intressant perspektiv på generositet från de övningar vi gjorde i “Working our loud” finns i generositetstestet. 

Hjälp andra

Egentligen tycker jag väl att den här rubriken inte behövs, det handlar ju helt enkelt om att vara generös med sin kunskap, sina färdigheter och sin tid.

Ät bra

Jag har inte så mycket att tillägga, möjligen vad ät bra innebär.  Att äta bra behöver inte betyda att äta den sundaste maten jag överhuvudtaget kan få tag på, men den ska helst innehålla den näring jag behöver, vara någorlunda varierad och tillräckligt god.

Träna

Träning är bra, träning är något man mår bra av och träning är inget jag för närvarande gör. Däremot, tills jag kommer in i en period när jag tränar igen så försöker jag åtminstone att röra på mig. 

Vila

Sömn och vila är väldigt viktigt för att må bra och också för att vara effektiv.

Upplev

Att uppleva nya saker, att prova på och experimentera. Jag tror på det och jag tror inte att man ska underskatta vad till och med ganska små saker kan göra med hjärnan.

Jag vill också lägga in att lära sig nya saker i samma kategori. Den underbara känslan av att inte veta något om ett ämne och känna den exponentiella utvecklingskurvan i början.

Vandra

Den här rubriken handlade om att uppleva naturen, det är sant, jag mår bra av att vara ute i naturen. Inte bara av att vara ute i naturen, bara att komma utomhus ger oerhört mycket. 

Meditera

Meditera betyder enligt Wikipedia kroppslig och mental avslappning. Så även om jag aldrig rent ut har mediterat, så har jag gjort saker för att slappna av. Jag vill sortera in det under vila, jag vet att det inte är ekvivalent men det är inte heller vila och att ta pauser.

Socialisera

Människan är ett flockdjur och mår bra av att ha kontakt med andra människor på ett eller annat sätt. Det behöver inte innebära att plötsligt måste vara extroverta partyprissar – det finns många sätt att ha kontakt med andra människor på.

Sikta

Jag tror definitivt att de flesta mår bättre av att ha någon form av mål att röra sig mot. Så länge det är ett mål som är meningsfullt och nåbart, fel satta mål kan ha en rakt motsatt effekt.

En sak som var viktig med våra mål i WOL, var att de skulle vara intressanta för oss själva. Det var också helt ok att ändra sitt mål under veckornas gång.

Le

Att göra saker som får mig att le, det är inget dumt råd. Leendet i sig påverkar också åtminstone mig. Dessutom kan det ju ha en smittande effekt vilket kan göra människor i omgivningen gladare och det är ju inte så dumt.

Rubriker jag vill lägga till

Empati

Jag saknar empati på den här listan, jag skulle vilja klustra ihop den med generositet då det är en viktig del av att vara generös. Om jag är medveten och känner efter hur andra människor tar emot det jag gör, så kommer det att skapa en bättre relation mellan oss och möjligen mindre stress.

Vi hade två intressanta diskussioner på temat. Den ena var en övning när vi tittade i våra inboxar och delade med oss av “avsaknad av empati” i mail till oss. Det kunde vara småsaker vi irriterade oss på, som vi kanske inte ens skulle ha tänkt på själva. Till exempel att skicka ett standardmail till någon man haft mycket att göra med tidigare, med hälsningsfrasen “dear customer”.   Den andra diskussionen handlade om att introducera människor som kunde ha nytta av det för varandra och hur viktigt det vara att fråga dem först om de ville bli introducerade för varandra och därefter introducera dem. Blogginlägget som var utgångspunkt för vår diskussion.

Fysisk kontakt

Jag förstår att en lista som riktar sig till management på ett företag, inte tar med fysisk kontakt. Det vore nog olämpligt. På en personlig lista tycker jag att fysisk kontakt ska vara med. Med människor, med husdjur eller vad det nu kan vara.   

Min personliga lista

 1. Uttrycka uppskattning
 2. Generositet och empati
 3. Bra mat
 4. Träning eller motion
 5. Pauser, sömn och avslappning
 6. Vidga sina vyer
 7. Vara utomhus
 8. Kontakt med andra människor
 9. Fysisk kontakt 
 10. Mål och riktning
 11. Visa glädjen

Så vad kan jag göra av den här listan? Jag tror att det är bra saker att reflektera över lite då och då, att ta medvetna beslut för att helt enkelt göra tillvaron bättre.
Author: Johanna

den som lever får se

%d bloggers like this: