Summering Irland

Nu är vi hemma från Irland, efter en vecka i tre olika städer. Som vanligt har jag inte haft en tanke på vilka bilder jag ska ta för att göra en rättvis summering av landet.

Så … om man bortser från allas paradtips – whisky och öl, vad ska man göra och se på Irland?

Vi besökte Glasnevinkyrkogården i Dublin och gick en tur med en guide, ett väldigt intressant sätt att få höra lite om Irlands historia från artonhundratalet och framåt (det var då kyrkogården grundades)

Då vi skulle besöka kyrkogården bestämde vi oss för att gena genom botaniska trädgården, det blev inte någon genväg då vi stannade där någon timme. Klart värd ett besök.

När vi hade varit i Dublin, åkte vi till Galway på västkusten. En mycket trevlig liten stad. Vi åkte tåg, ska man någonstans dit det går tåg är det ett bra sätt att resa. Galway är i sig mest en trevlig stad att vara i, strosa, gå i affärer. Gillar man gamla böcker är Charles Byrne’s Bookshop i Galway värd ett besök.

Så åkte vi en guidad tur till Cliffs of Moher. På vägen dit berättade chauffören om de platser vi åkte förbi och stannade på några, bland annat  Aliweegrottan som vi var inne i. Själva “Cliffs of Moher var fint, men utan det andra på vägen vet jag inte om jag hade tyckt att det varit värt att åka hela vägen dit. Det fanns också turer då man besökte några öar, det verkade trevligt (men man kan ju inte göra allt).

Från Galway åkte vi till Cork. Det går inga tåg, så vi tog bussen, en inte alls lika angenäm upplevelse även om Cork var värd resan.

Av någon orsak hade jag bestämt att jag ville besöka smörmuseet. Kanske skulle vi ha varit där en av de dagar som de hade workshop för även om historien var intressant så … är det inte riktigt värt en omväg.

Men en sak som var bra med det, var att det i samma kvarter låg en kyrka, st Anne’s. Vi var uppe i tornet, jag ringde i kyrkklockorna och det var en fin utsikt över Cork.

Vi besökte också ett gammalt fängelse, det var intressant.

Vår resa var inte så genomplanerad, så vi bestämde oss samma dag som vi skulle åka till Dublin på eftermiddagen att vi skulle åka till Cobh. Det var en trevlig liten dagsutflykt, med lite bättre planering hade vi kunnat åka ut till någon av öarna också men som det var så hann vi inte med det.

Jag försökte dricka lokal öl, totalt fem stycken. I Dublin drack jag en Guinness (stout) och någon lager som jag glömt namnet på. I Galway drack jag Galway Hooker (pale ale) och i Cork drack jag Beamish (stout) och igen någon lager som jag har glömt namnet på.

Övrigt

Alla var himla trevliga.

Regnbågsflaggor/skyltar var väldigt utbrett. Kanske inte så konstigt med tanke på att det är pridetider, men det kändes vanligare och mer spritt bland olika sorters ställen än någon annanstans jag har varit. Jag antar att det känns viktigare i ett land där de flesta faktiskt kan minnas  när homosexualitet var förbjudet.

Det finns ingen bagageförvaring på tågstationen i Cork, efter lite googlande så visade det sig att Paddywagon tours förvarar bagage, men de gör inte reklam för det och det står inte på dörren.

De gillar böter, åtminstone att skylta om att man kan få böter. Ett tuggummi på marken kan kosta 15 EUR enligt en skylt, fötter på sätet kan kosta 50 EUR enligt en annan och i Cobh berättar de om att det kan kosta upp till 3000EUR att inte plocka upp efter sin hund.

Vädret var perfekt, speciellt efter en lång varm sommar hemma. Runt arton grader mest hela tiden, något riktigt regn någon dag.

Jag har insett att mina kunskaper om irländsk historia inte bara är undermåliga utan en blind fläck.

Glöm inte passet, Irland är inte med i Schengen.

Mynt är väldigt bra att ha, på stadsbussarna i Dublin accepteras endast mynt (och jämna pengar, du får ingen växel), det har också förekommit myntautomater till offentliga toaletter där växlingsautomaten bara tog andra mynt.

Islandstaktiken, att klä sig i flera lager och plocka på och av plagg under dagen är en bra taktik också på Irland

Den som gillar engelsk frukost gillar förmodligen irländsk frukost, den som inte gillar engelsk frukost gillar förmodligen inte irländsk frukost.  Korv, bacon, ägg, bönor … (det kan också vara black pudding och white pudding, men inte överallt). Om inte annat blir man mätt, men jag kommer att skippa kött ett tag nu.

Att äta lunch vid tretiden verkar ses som det normala (kanske inte är så konstigt efter den frukosten), det kan innebära att när man som turist kommer in på ett ställe och vill ha lunch så finns det bara frukost och fikabröd.

Att de pratar engelska och att man själv pratar engelska behöver inte betyda att man förstår vad de säger alltid.

 

 

Author: Johanna

den som lever får se

%d bloggers like this: