Flera tankar om samma ämne

Ur preppersynpunkt så har jag det absolut värsta möjliga läget, mitt inne i stan. Vi är mer sårbara då vi är väldigt beroende av att infrastrukturen fungerar. Sådant är livet, en vacker dag kanske jag inte bor i innerstan men det är inte idag och de flesta katastrofscenarion jag kan komma på innebär inte att jag är fast inne i mitt hem eller inne i stan utan att kunna ta mig därifrån och utan att vi som inte är dumma i huvudet organiserar oss för att underlätta saker och ting.

Det finns uppenbara saker som man kan göra för att påverka sin krisberedskap. En sak som verkar väldigt vanligt är att packa en krislåda, som innehåller de viktigaste sakerna för att klara sig under en period. En sådan krislåda brukar innehålla vatten, vattenrening, kokmöjligheter, lite konserver, ljus, ficklampa, tändstickor, en radio etc. Det är bra, för då kan man glömma bort den och så finns den där om den behövs.

Jag har inte en sådan låda. Jag har sådant som skulle kunna ha ingått i en sådan låda, men jag har det inte samlat då det mesta är en del av mitt vanliga liv. Jag tänkte skriva det här inlägget med utgångspunkt från att man har det mest uppenbara och vad som utöver det kan påverka läget i någon slags kris.

Ekonomisk buffert
Det finns de som avvisar att pengar skulle vara till någon som helst nytta ur prepperhänseende, då de utgår från att pengar ändå kommer att bli värdelösa i en samhällskris. Det är inte de personerna jag skulle vilja förlita mig på i en kris, då jag ser det som ett symptom på att man bara föreställer sig ett scenario och glömmer bort exakt allting annat. Det är dumt att vara förberedd enbart för det allra värsta scenariot händer utan att vara förberedd på att det inte händer eller kanske händer senare än man har räknat med. Det finns bara ett scenario där man inte har nytta av pengar och även då tror jag att den som går in i det utblottad blir ganska illa rustad.

Hälsa
Det borde höra till de mest uppenbara sakerna att förbereda sig med, men det verkar faktiskt inte så. Att äta sunt, att röra på sig, att inte skjuta upp besök hos läkare eller tandläkare … helt enkelt vara så frisk det bara går.

Sopsortering
En av de saker som lätt kan bli ett stort problem i en kris är om sophanteringen inte fungerar. Men det avfall som är problematiskt är en ganska liten del av det avfall som vi faktiskt slänger under förutsättning att det ligger separat.

Flera olika sätt att betala
Ok, alla betalsystem kan kollapsa samtidigt. Men om de inte gör det och det bara är ett system som bryter ihop, så har det sina poänger att kunna använda något av de andra.

Användbara hobbies
Det vore extremt naivt av mig att tro att min odling skulle göra någon större skillnad i en akut katastrof. Min odlingslott skulle förmodligen skördas av andra om det blev någon form av hungerkris och mina inomhusodlingar räcker inte speciellt långt. Vid en personlig kris kan det förstås vara ett bra tillskott (fast om man väger det mot de pengar jag har lagt på att komma igång med odlingen så hade det nog varit bättre att sätta in dem på ett sparkonto). Däremot tror jag att sådana hobbies kan vara användbara på lite längre sikt och den kunskap man får av sådant är ju också värt en del.

Bra relationer med andra människor
Det har sina poänger att redan ha en existerande relationer med ömsesidiga tjänster. Så att det blir naturligt att höra av sig också i en krissituation.

Det finns fler saker, men det var de jag kom på spontant som jag inte gör för beredskapens skull, men som ändå påverkar den på ett eller annat sätt.

Author: Johanna

den som lever får se

%d bloggers like this: