Tiramisu

Så har jag gett mig på att göra tiramisu enligt detta receptet, inför en kollegas femtioårsfrukost.

Jag har provsmakat smeten, så jag har all orsak att tro att det blev bra. Men jag har ju förstås ingen aning om hur det ska smaka så jag avvaktar recensionerna imorgon

Tiramisu

Det är fascinerande att leta efter traditionella recept på saker, för det finns väldigt många som har en benhård uppfattning om hur det ska vara för att vara rätt. Det ska vara med grädde, det får inte vara grädde i, det ska vara med mandellikör, det ska vara med marsalavin …

Jag skäms lite då jag förmodligen själv har varit en av dem, trott att det finns en ursprunglig variant som är den rätta av en massa traditionella maträtter. Naturligtvis finns det inte det, och om det finns så finns det fortfarande inget som säger att det inte går att göra godare.

Uppdatering: Det blev väldigt bra. Jag kopierar in/ skriver av receptet av den händelse att länken skulle sluta fungera (Receptfavoriter, recept av Henrik Mattsson). Mina egna kommentarer är i blått. 

Ingredienser:

Ca 30 Savoiardi-kex (Ladyfingers), 1 pkt (det gick inte åt ett helt paket, men jag misstänker att det beror på formens dimensioner)
2 dl starkt bryggt kaffe, helst espresso (jag använde pressbryggaren, det fungerade fint)
4 ägg
1 dl socker
450 g Mascarpone färskost (2 pkt) (varje paket är 250 gram, så det blev nog lite mer även om inte paketen var renskrapade)
4 msk Marsala, sött vin
2 msk kakao (till att pudra på, jag vet inte hur mycket jag använde egentligen men det var nog i den storleksordningen)

Gör kaffet
Leta upp en form som rymmer ungefär hälften av kexen i ett lager
Dela upp äggen i vitor och gulor
Vispa gulorna med sockret pösigt. Vispa ner vinet och mascarponen.
Vispa vitorna till hårt skum
Vänd ner de vispade vitorna i det andra
Jag hällde upp kaffet i en låda som gjorde att jag kunde doppa undersidan av ett kex utan att dränka det alltför mycket.
Lägg kexen i formen med kaffesidan ner
Täck kexen med smet
Gör ett likadant lager till
Sikta kakao över hela alltet och ställ in i kylen gärna över natten.

Jag serverade den med extra flingor av sjuttioprocentig choklad, mest för att jag hade en burk som riskerar att bli för gammal men också för att vissa på jobbet är lite mer förtjusta i choklad än de flesta. Det funkade bra, det hade funkat bra utan också.

Author: Johanna

den som lever får se

%d bloggers like this: